Skip to main content

Ohjeita Ellibs-kirjojen lainaukseen: Etusivu

Ellibs e-kirjat

Oulun ammattikorkeakoulun kirjaston asiakkailla on lainausoikeus kirjaston hankkimiin Ellibs-kirjoihin.

Ellibsiin kirjaudutaan oman Ellibs-tilin tunnuksilla. Tilin voi luoda Ellibs-palvelussa Oamkin verkossa. Ellibsin etäkäyttöoikeus on vain Oulun ammattikorkeakoulun opiskelijoilla ja henkilökunnalla. Kaikki Oamkin kirjaston asiakkaat voivat lukea Ellibs-kirjoja Oamkin kirjastossa. Ellibs-kirjojen lukeminen kirjastossa edellyttää myös henkilökohtaisen tilin luomista Ellibsiin.

​E-kirjoja ei voi tulostaa tai tallentaa pysyvästi, eikä niitä voi varata. Laina-ajat ovat 4 tai 2 tuntia. Mikäli lataat kirjan konelle, se on luettavissa ainoastaan laina-ajan verran. Selaimella lainatut kirjat ovat luettavissa eri laitteilla.

Ellibs-kirjan lainaus Leevissä

 1. Valitse viitelistasta haluamasi kirja
 2. Klikkaa E-aineisto -linkistä tai viittestä kohdasta Verkkojulkaisuun (PDF) - … -linkkiä.
 3. Valitse laina-aika. Jos kirja on jo lainassa, tieto jäljellä olevasta laina-ajasta näkyy näytöllä.
 4. Valitse luetko kirjaa selaimella vai lataatko sen laitteellesi. Huom! Vain osaa Ellibs-kirjoista voi lukea selaimella.
 5. Kirjaudu järjestelmään
  1. Käyttäjätunnus = sähköpostiosoite, jolla olet rekisteröitynyt Ellibsiin
  2. Salasana = asettamasi salasana
 6. Kun lataus on valmis, klikkaa acsm-tiedostoa, jolloin se avautuu Adobe Digital Editions-ohjelmassa. Jos ladattu tiedosto ei näy ikkunassa, se löytyy selaimen asetusvalikosta kohdasta Downloads/Lataukset. Jos tiedosto avautuu väärässä ohjelmassa, voit pakottaa sen avautumaan ADE:ssa klikkaamalla tiedostoa hiiren oikealla ja valitsemalla "Open with/Avaa ohjelmassa" → ADE
 7. Lainattu kirja latautuu lukuohjelmaan (tai tallentuu omaan hyllyysi selaimen käyttöliittymässä) ja näkyy laina-ajan loppuun saakka myös Adobe Readerin kirjahyllyssä (File > Digital Editions > My Digital Editions. Kirja poistuu itsestään koneelta laina-ajan umpeuduttua. Jos laina-ajan päätyttyä haluat vielä jatkaa lukemista, sinun täytyy lainata uudelleen.  Verkkokirjaan tekemäsi muistiinpanot ovat lainaajakohtaisia ja poistuvat palautuksessa.
Hox! Elektronisen kirjan lainaus ei näy Leevin lainaustiedoissasi.

Ellibs-tilin luominen

Ellibsin käyttö edellyttää henkilökohtaisen tilin luomista, koska palvelussa on käyttäjälle henkilökohtaisia ominaisuuksia (mm. oma kirjahylly ja lainaushistoria). Ellibs pyytää luomaan henkilökohtaisen käyttäjätilin, kun käyttäjä vierailee palvelussa ensimmäistä kertaa. Tiliä luodessa tulee antaa sähköpostiosoite, johon lähetetään tilin luomissähköposti. Kun sähköpostista klikkaa tilinluontilinkkiä, niin tilille tulee asettaa salasana. 

Ellibs-tilin voi luoda vain Oamkin verkossa. Oamkin opiskelijat ja henkilökunta voivat myös etäkäyttää Ellibsiä Oamkin käyttäjätunnuksella ja salasanalla (käyttäjätunnus on tunnus, joka näkyy Oamkin sähköpostiosoitteessa ennen @-merkkiä) tai VPN-yhteydellä. 

Adobe-tili

Adobe Digital Editions (ADE) -lukuohjelma aktivoidaan käyttämällä erillistä Adobe-tilin tunnusta.

Jos sinulla ei ole Adobe-tunnusta, voit ohittaa vaiheen laittamalla ruksin kohtaan "I want to Authorize my computer without an ID".

Adobe-tilin avulla eri lukuohjelmat tunnistavat sinut samaksi käyttäjäksi, ja sen avulla voi siirtää lainattujen kirjojen lukuoikeutta laitteesta toiseen. Adobe-tilin voi luoda Adoben sivuilla.

Vanhentunut auktorisointi

Adobe Digital Editions voi joskus satunnaisesti vioittaa itse auktorisoinnin, ja ADE:sta tarvitsee poistaa auktorisointi ja auktorisoida se uudestaan.

Auktorisoinnin poisto tapahtuu näppäinyhdistelmällä Ctrl + Shift + D, tai Help -valikosta "Erase authorization". Ja tämän jälkeen uudelleenauktorisointi Ctrl + Shift + U, tai Help -valikosta "Authorize Computer".

Ellibs-kirjan palautus

Jos haluat palauttaa kirjan ennen laina-ajan päättymistä katso ohjeet Ellibsin www-sivuilta Ohjeet-valikosta tai ADE:ssä palautus seuraavasti:

Ellibs-kirjan lataaminen iPhoneen/iPadille (periaate sama Androidilla)

Huomaa, että Ellibs app ei ole käytettävissä Oamkin Ellibs-kirjastossa!

1) Valitse kirja

2) Lue selaimessa tai lataa laitteelle

3) Kirjaudu sisään

4) Jos sinulla ei ole tunnusta, luo tunnus seuraamalla näytön ohjeita

5) Jos valitsit kirjan lataamisen, tallenna latauslinkki laitteelle

6) Avaa ladattu linkki lukuohjelmalla

7) Lue kirjaa

Vaadittavat ohjelmat

Huomaa, että Ellibs app ei ole käytettävissä Oamkin Ellibs-kirjastossa!

Ellibsin kirjat ovat pdf-tiedostoja, joiden lukemista varten sinun tulee asentaa koneelle Adobe Digital Editions (ADE).  ADEn asentaminen ja käyttö on ilmaista.

ADE:n asennusikkuna voi avautua automaattisesti lainaustilanteessa, mutta tarvittaessa tarkemmat ohjeet löydät Ellibs-palvelun sivulta tai Ellibs-palvelussa kirjautumisen jälkeen oikealta Ohjeet-kohdasta.

ADE on kone- ja käyttäjäkohtainen eli se on asennettava jokaiselle koneelle, jolle kirjaudut omalla käyttäjätunnuksellasi. 

Jos Oamkin verkossa oleva kone 
ilmoittaa asennusoikeuksista
ota yhteys Helpdeskiin.


Ellibsin omilla www-sivuilla Ohjeet-kohdassa on ratkaisuja joihinkin Ellibs-kirjojen latausongelmiin sekä Adobe Digital Editionsin asennus- ja käyttöohjeita.